5 manieren om stress en piekeren tegen te gaan

adminNews, nieuws

Zeggen mensen je soms dat je te veel nadenkt? Dat je van een mug een olifant maakt? Heb je problemen met het maken van beslissingen omdat je steeds van gedachten veranderd. Als je je gestresseerd voelt of gespannen, je bent bang van iets, dan kan het zijn dat je te veel nadenkt. Hier zijn enkele tips om hiermee om te gaan:

Waar ligt de oorzaak? Meer dan waarschijnlijk, als je aan het nadenken of aan het piekeren bent, dan ben je meestal bang om de verkeerde beslissing te nemen. In tegenstelling tot wat men denkt, bestaat ‘Jan zonder vrees’ niet. Als je iets van plan bent te doen wat buiten je comfortzone plaatsvindt, dan is het heel normaal dat je angstig of je beklemd voelt. Eens je je realiseert dat het normaal is dat je je angstig voelt, dan kan je stoppen met piekeren over het maken de verkeerde beslissing.

Waar gaat het precies over? Als je een belangrijke beslissing moet maken en je twijfelt, wat doe je dan het beste? Maak een pro en een contralijst, deze kan je helpen om te analyseren wat het je opbrengt voor elke optie van deze lijst. Of weet je wat je einddoel is en je slaagt er niet in om uit te puzzelen hoe je daar kunt geraken? Schrijf dan alles op dat je denkt dat moet gedaan worden om tot je einddoel te geraken en maak een plan. Eens je alles wat in je hoofd zit, op papier hebt gezet, dan is je plan in je hoofd meer gestructureerd en kan je van start gaan.

Staar je niet blind op de kleine dingen Nu je al je gedachten hebt opgeschreven, doe een stap terug en kijk naar het geheel, het grote beeld. Verlies je niet in een klein detail en verlies ook niet de focus van wat echt belangrijk is. Denk aan je missie! Je geraakt er nooit als je niet stopt met denken en start met te doen.

Beweeg! Van bewegen krijg je “endorfines” en “endorfines” maken je gelukkig. Het maakt niet uit waar je je slecht over voelt, zo kan een goede wandeling, jogging of een uur yoga een wereld van verschil maken. Lichamelijke activiteit geeft je de kans om voor een tijdje uit de buurt van het probleem te stappen, het plaatst je in een betere stemming en op lange termijn verbetert het je gezondheid.

Nadat alles is gezegd en gedaan… Je hebt gedaan wat je moet doen, je hebt je opties bekeken maar iets vertelt je om toch iets anders te ondernemen. Je buikgevoel is meestal juist. Vertrouw het.